Contactformulier

Heb je vragen of opmerkingen?

×
Ja, schrijf me in voor een proefles!

Vanaf 15 jaar oud
Lessen zijn van 19:30 tot 21:00 uur
×
en

Feet & Fists - Tips & Tricks


 • Taegeuk Makkie

  Het is al weer half oktober geweest, en de dan-en clubexamens komen er aan. Je bent volop in training, maar soms weet je even niet meer hoe je verder kunt trainen aan je examens. Train dan altijd weer even de nieuwe technieken die je voor komend examen moet weten. En hoe weet je welke dat zijn?

  Lees verder

 • Taegeuk Training Topper

  Simpel, doeltreffend, krachtig. Als je voor je examens traint, komende december, en je moet je nieuwe taegeuks eigen maken, dan heb je een hoop te doen. Zoals ik in mijn vorige bericht al schreef, het kan helpen een paar ezelsbruggetjes te hebben, zodat je zeker weet dat je het goede aan het trainen bent. Elke nieuwe taegeuk kent nieuwe technieken. Train deze altijd voordat je ze in een nieuwe vorm wil toepassen.

  Heb je zelf al eens een rijtje gemaakt en zo ja, hebben we dan hetzelfde?

  Lees verder

 • Poomsee Gear Up

  Van band tot band, van taegeuk naar taegeuk. Soms lijkt een nieuwe vorm ineens een hele opgave. Al die nieuwe bewegingen! Maar elke vorm heeft een makkelijke manier om te leren. Er zijn logische stappen om te doorlopen om na je eerste taegeuk makkelijk je volgende vorm te leren. In het begin zijn er niet eens zoveel nieuwe bewegingen. In de tweede taegeuk zit bijvoorbeeld maar 1 nieuwe techniek ten opzichte van de 1e. Wat moet je doen?

  Lees verder

 • Wat doe ik mis in sparring?

  Of je nou al een tijdje bezig bent, of nog maar net, in sparring is zoveel om op te letten, dat het zin heeft om af en toe weer eens langs de basics te gaan. In de vorige blogpost noemde ik al 5 basis elementen van sparren waar je eens op zou kunnen letten:

  1. je houdt geen dekking
  2. je gewicht is slecht verdeeld
  3. je stept maar wat
  4. je vecht op 1 lijn
  5. je raakt wel, maar haalt geen punten

  Maar voor we verder gaan, eerst een gewetensvraag: check je je checkmoves nog wel?

  Lees verder

 • Waarom werkt mijn sparren niet – 5e deel

  We zijn lekker bezig geweest met een onderdeel wat je snel veel voordeel zal opleveren in je wedstrijden en je inzicht: checkmoves. Toch kan het zijn dat je nog steeds het gevoel hebt dat er iets eenvoudigs nog niet loopt, en je krijgt de vinger maar niet op de steeds zeerdere plek.

  Op het gevaar af gevorderden voor hun hoofd te stoten, hieronder dan nog eens een aantal vragen die je jezelf kunt stellen, of een trainingsmaatje mee mee kunt laten kijken.

  Wat doe ik allemaal mis in sparren?

  Lees verder

 • Waarom werkt mijn sparren niet – deel 4

  In de vorige drie delen heb ik negen checkmoves uitgelegd en je verteld waarom en hoe je ze gebruikt om je sparring naar een hoger niveau te tillen. We zijn anderhalve maand verder, dus je hebt ze goed kunnen trainen.

  Als je school dicht is, kom dan bij ons trainen, we zijn de HELE ZOMER OPEN.

  Goed, dat gezegd hebbend, terug naar de checkmoves. Ik heb je ook laten zien welke
  elementen van toepassing zijn:

  stand – checkmove – reactie – jouw aanvalsplan

  Ik beloofde je 10 veelvoorkomende en makkelijk te trainen varianten, daar gaat-ie dan:

  1. Stamp – Freeze – Dollyo Achterste Been
  2. Fake Dollyo – Naar Achteren – Naeryo Chagi
  3. Fake Dollyo – Slide in & out – Pandal
  4. Knie optillen – Step in – Hoge dollyo
  5. Step in – Naar Achteren – Naeryo Chagi
  6. Fake Dwit – slide in & out open kant – Huryo Chagi
  7. Fake Dollyo – Aanval Dollyo Achterste Been – korte Dwit Chagi
  8. Wissel – Wissel – Dollyo Achterste Been
  9. Slide in & out – Dollyo Voorste Been – Dollyo Achterste Been Hoog
  10. Al deze varianten, maar dan in gesloten stand: zelfstudie: ga eens na, kloppen ze allemaal nog?

   Lees verder

  11. Waarom werkt mijn sparren niet – deel 3

   Dus je weet wat checkmoves zijn, je hebt ze alle negen goed getraind. Zo niet, lees dan eerst even deel 1 en deel 2 van “Waarom werkt mijn sparren niet”

   Mooi, dan kunnen we door.

   Nog een keer het rijtje:

   1. kijk eerst welke stand je staat – open of gesloten
   2. maak een checkmove – zie het rijtje hieronder
   3. check de reactie van je tegenstander – wat doet hij
   4. maak de checkmove nog een keer – je weet nu wat hij gaat doen, dus je kunt meteen reageren

   Deze keer besteed ik aandacht aan de 3e stap: wat doet je tegenstander?

   Lees verder

  12. Waarom werkt mijn sparren niet – deel 2

   In deel 1 hebben we gezien dat veel van ons er maar wat op los schoppen. Dat is ook superlekker! En zolang je doel een trapkussen is, is er niks mis. Maar als je ineens echt gaat sparren, merk je dat dat diegene tegenover je ineens allerlei onverwachte bewegingen maakt. Help!

   Je zult in een sparring nooit iemand zomaar raken als je een trap maakt. Je staat ten slotte op gevechtsafstand, en dat is ‘net mis’. Toch beginnen mensen maar gewoon met trappen. Gegarandeerd mis. Logisch toch?

   Lees verder

  13. Waarom werkt mijn sparren niet – deel 1

   Als je begint met sparren zijn het een hoop voeten en een hoop vuisten, maar weet je van gekkigheid niet waar je heen moet met jezelf. De dollyo’s vliegen je om de oren, en als reactie til je ook maar eens een been op. Goed, want anders ben je maar een sitting duck.

   Er is een misverstand: dat je voor sparren goed moet kunnen schoppen. Mis. Je moet voor sparren goed kunnen bewegen, en schoppen is daar een onderdeel van. Een goede sparring win je op je voetenwerk, niet op je traptechnieken. Als trap je nog zo goed, als je geen afstand kan inschatten zijn ze mis. Ik ken mensen die maar een techniek hebben – dollyo achterste been – en dat zo goed inzetten dat ze menig potje winnen.

   In de meeste dojangs leer je wel goede beentechnieken, maar je hebt ook echt les in je overige voetenwerk nodig om goed te worden in wedstrijden. Hieronder beschrijf ik de eerste vijf bewegingen die je moet kunnen.

   Check your checkmoves!

   Checkmoves zijn superkrachtige tools in je sparring. Je kunt je tegenstander leren kennen, uitlokken en dan precies reageren op zijn reacties. Omdat je al gecheckt hebt wat hij gaat doen.

   Hoe werk je er mee?

   Lees verder

  14. Maak Taekwondo Kunst

   Deze post is speciaal voor de gevorderden onder ons, degenen die al jaren taekwondo beoefenen, hun technieken onder de knie hebben en toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Misschien ben je ook al wat ouder, is het reëel om je niet meer te vergelijken met de sport-top. Dan kun je een nieuwe weg in slaan. Een traditionele weg. Het onderdeel ’do’ invulling geven. In deze post deel ik mijn ideeën met je over de vraag:

   Hoe maak je van taekwondo een vechtkunst?

   Lees verder